Een groene tour door ‘s-Hertogenbosch

Door Marjolein Bezemer

Zaterdag 6 juni vond in heel Nederland de Dag van de Stadslandbouw plaats. In ’s-Hertogenbosch openden 33 groene initiatieven hun tuinpoorten voor liefhebbers van bloemen en (eetbare) planten. In slechts een paar jaar tijd zijn er overal in de stad pluktuinen en buurtakkers ontsproten. Ik maakte zaterdag een fietstocht langs een paar tuinen en sprak met een paar zeer enthousiaste stadsboeren.

Als eerste op mijn lijstje stond TuinJoop. Joop heeft een dubbele tuin van 300 vierkante meter bij Volkstuinenvereniging Maaspoort. Ze is naar eigen zeggen “al tig jaar bezig”, maar ze leert nog elke dag bij. De meeste planten in Joops tuin zaaien zichzelf uit en vormen zo een wilde weelde. Joop vindt het leuk om gewoon te kijken wat er opkomt. Ze had er een flinke klus aan gehad om voor de open dag de paden begaanbaar te maken. Het is nog een aardig avontuur om door de tuin te lopen, want de paden vormen een labyrint. En terwijl ik mijn neus in de vlierbloesem en zonnehoed stak, raakte ik de weg een beetje kwijt. In een tuin zoals die van Joop is dat geen enkel probleem, want er is zoveel te zien dat je er na vijf keer langslopen nog nieuwe planten ontdekt. Neem eens een kijkje op www.tuinjoop.com om te zien wat Joop allemaal maakt van de bloemen en planten in haar tuin!

IMG_9310 IMG_9318

Bij het standje van Velt kreeg ik een heerlijke vlierbloesemdrank aangeboden. Velt is een held in ecologisch tuinieren. De organisatie geeft boeken uit (onder andere de bijbel Handboek Ecologisch Tuinieren) en organiseert evenementen en cursussen. Andreas van Velt Den Bosch vertelde dat er in het najaar een korte cursus wordt gegeven voor beginnende moestuiniers. Kijk op www.velt.nu of zoek Velt Den Bosch op facebook.

Op naar de Graafse Hof! Stadsboer Sophie laat me enthousiast de moestuinen zien die buurtbewoners op de Graafse Hof bijhouden. Ze begonnen met kindertuintjes, maar de kinderen werden zo enthousiast, dat ze hun hele familie meenemen. Daarom zijn er nu ook tuinen voor volwassenen beschikbaar gesteld. Zo tuiniert de Graafse wijk met veel plezier bij de Graafse boeren op het erf. Sinds een paar jaar is er ook een Graafse akker: een groot stuk land dat door buurtbewoners wordt bewerkt, onder leiding van een handvol stadse boeren: de Transfarmers. Ik spotte bedden vol aardbeien, aardappels en kolen, een kruidentuin en zelfs een stellage waar hop aan groeit. Krijgen we binnenkort bier van Graafse hop?

De Transfarmers krijgen regelmatig allerlei geweldigs aangeboden, zoals een heleboel fruitbomen, een kas en een vijgenboom. Alles krijgt een plek en is vaak aanleiding tot een nieuw toekomstplan: nu er een grote kas kas komt, kunnen ze ook biologisch gekweekte planten gaan verkopen. Houd ze in de gaten, die boeren, want dit wordt alleen nog maar groener! www.transfarmers.nl

IMG_9326 IMG_9327 IMG_9333 IMG_9336

Volgende halte: buurttuin Bietje bij Bietje in de Muntel/Vliert. Ingrid vertelt enthousiast over deze gloednieuwe tuin. Er zijn ongeveer 30 mensen actief, ook uit de nabijgelegen flats De Amazones. Er waren veel mensen betrokken bij het ontwerp, waaronder buurtbewoners, Transfarmers en De Conceptenbouwers. Er is gekozen voor een laagdrempelig, strak en hufterproof ontwerp, waarin de hele buurt kan tuinieren en elkaar kan ontmoeten. De tuin is zeker ook een plek voor kinderen. Zo zijn er de ‘Gietende Gieters’, een groep kinderen die elke avond de plantjes komen water geven. Volgens Jan, die even langs kwam fietsen, een geweldige aanvulling voor het tuinteam; “kinderen kijken heel goed naar de plantjes en bijvoorbeeld lieveheersbeestjes”. Ingrid vult aan dat Jan een goed voorbeeld is van een stadse boer: “hij komt op zondag in een velour colbert tuinieren!”. Wil je ook je handen uit de mouwen steken? https://www.buurtkiep.nl/groep/buurttuin-bietje-bij-bietje

IMG_9338 IMG_9344