Wonen onder groene zoden.

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom je genoegen zou willen nemen met een traditioneel dak op je huis; het past bij de rest van de omgeving met z’n grijze of oranje dakpannen. Je hebt minder te doen met gemeentelijke instanties die komen flyeren met de ene na de andere subsidieregeling. Voor een groen dak heb je gelukkig geen vergunning nodig. Tenzij het een monument is of behoort tot een beschermd stadsgezicht. Waar je wel op moet letten is dat je dak er geschikt voor is. Wil je meer weten hierover? Lees dan snel verder!

De voordelen

Uit navraag bij diverse eigenaars van groene daken kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat het hebben van een groen dak alleen maar voordelen kent:

  • Isolatie: koel in de zomer, warm in de winter. Doordat een groen dak over het algemeen ‘n stuk dikker is zal warmte minder snel ontsnappen in de winter en zon ook minder snel doordringen in huis in de zomer. Dit zorgt voor een stabieler klimaat in huis en daarmee voor meer woongenot. Ook heeft een groen dak een geluids-isolerend effect.Het maakt het geluid allemaal net even minder schel.
  • Waterbeheer: een groen dak vangt net zoveel water als ‘n dak met traditionele dakpannen of grind. Het grote verschil zit ‘m in het OPvangen. Tot 50% van het regenwater wordt uiteindelijk weer teruggegeven aan de lucht, in plaats van weg te spoelen in het riool en uiteindelijk verder stroom opwaarts problemen te veroorzaken.
  • Meer biodiversiteit: Een groen dak is niet alleen maar groen. Een groen dak is ook een extreem klimaat met daardoor ook extreme bewoners. Grassen, mossen, vetplanten, het zijn de ideale bewoners voor een groen dak. Ze groeien en bloeien, in de meest uiteenlopende kleuren. Dit trekt insecten aan die weer andere dieren aantrekken. Kortom, een groen dak kan voor een flinke boost zorgen van de biodiversiteit in de buurt. Verwacht overigens geen grote grazers op uw dak. Maar vogels des te meer!
  • Minder onderhoud: Dakgoten verstoppen niet meer, pannen waaien er niet meer van af. Geen schade meer door rondvliegend puin tijdens herfststormen. Het onderhoud van ‘n groen dak is echt heel erg minimaal! En mocht u hoogtevrees hebben, geen nood, een groen dak hoeft niet gemaaid te worden!
  • Levensduur: Een groen dak vormt een natuurlijke barière tegen de elementen. Schadelijke UV straling van de zon bereikt de dakconstructie niet meer en er zijn minder schommelingen in temperatuur wat de houdbaarheid van de dakconstructie ook weer eens extra vergroot.
  • Fijnstof: Een groen dak heeft, door z’n beplanting een bufferende werking werking als het op fijn stof aankomt. Alle planten bij elkaar zorgen ervoor dat er luwtes ontstaan in de luchtstroming waar fijnstof vervolgens kan neerdalen. Dit wordt vervolgens opgenomen door de organismen die op het dak leven. Gevolg: minder fijn stof in de lucht!

Bovenstaand lijstje laat zien dat er veel redenen zijn om ‘n groen dak aan te laten leggen (of het zelf te doen door middel van een doe-het-zelf kit). Maar boven alles horen we van mensen met ‘n groen dak vooral dat het MOOI is. Een investering met alleen maar voordelen dus!

 Hoe doe je dat, een groen dak?

Het is helaas niet zo simpel als wat graszaad op je dak gooien en daarmee je dak te transformeren in ‘n groene oase. De dakconstructie moet in sommige gevallen geschikt gemaakt worden, groene daken zijn over het algemeen zwaarder. Als er grind of split op je dak lag dan kan dat er af en is het dak sterk genoeg voor een eenvoudig (extensief) groendak. Tip: bij twijfel navragen aan een bouwkundige of constructeur.

Een goed groendak begint met een wortelwerend folie (als je een EPDM dak hebt, is dat al worteldicht en is geen extra folie nodig). Dit om het dak hermetisch af te sluiten om te voorkomen dat er lekken ontstaan. Reparatie is na aanleg vaak een lastige klus. Het opgebouwde ecosysteem moet er dan van af, zonde van de tijd en de moeite!

Sedums, mossen en grassen.

Sedums (vetplanten) zijn het meest geschikt om op een groendak te planten. Er bestaan in totaal zo’n 500 soorten Sedum. De meest gebruikte voor op een groendak zijn onder andere:

Maar ook diverse soorten gras en een keur aan mossen zullen zich prima thuis voelen op het groendak. Als de omstandigheden goed zijn is ‘n groen dak in minder dan ‘n jaar absoluut mogelijk!

Hulp uit onverwachte hoek

De gemeente Den Bosch heeft een aantal groene daken in de stad aangelegd. De fietsenstalling achter het centraal station (aan de kant van het Paleiskwartier) heeft bijvoorbeeld een prachtig groen dak. Daarnaast heeft de gemeente meer dan voldoende materiaal om bedrijven en particulieren (en VVE’s) te inspireren met voorbeelden van groene daken, subsidieregelingen en noem maar op. Wil je hier mee over weten, neem dan contact op met de gemeente via www.denbosch.nl. Op de website van het waterschap Aa en Maas staat daarnaast ook nog flink wat informatie over subsidie regelingen.

Hoe nu verder?

Ben je geinspireerd door bovenstaand verhaal en zou je zelf eens willen snuffelen aan een groen dak, of het mogelijk is, zien welke planten er allemaal mogelijk op ‘n groen dak passen of gewoon eens praten met iemand die er verstand van heeft, neem dan deel aan de discussie rondom dit onderwerp op de Facebook pagina van deze website. Heb je geen Facebook, neem dan contact via het contact formulier op deze site.