VELT

Velt staat voor vereniging Ecologisch leven en tuinieren. In Den Bosch is er een lokale afdeling die allerlei activiteiten organiseert.

Weblink: www.veltdenbosch.nl

Facebook Events:

vrijdag, maart 2nd, 2018 at 8:30pm
Tuinjoop T-huisErnst Schumacherstraat 26
's-Hertogenbosch, 5237BD
Toon routebeschrijving
In de kruidenzeep workshops leer je meer dan alleen zeep maken. Het kruid staat centraal. Je krijgt informatie over het kruid, hoe oogst, droog en kun je het verwerken en we maken een aantal andere kruidenproducten, zoals: kruidenthee, creme, lippenbalsem, zalf, smudge-stick, geurzakje of tandpasta.

Heb je interesse in een of meer van onderstaande workshops of wil je meer informatie ?
Meld je bij Joop Reichenfeld, 06 – 363 06 233, joop@bajo.nl
Een worskhops kost € 45,- . Dit is incl. kruidenthee, zeep en een aantal kruidenproducten, die je zelf maakt.

vrijdagmiddag 2 februari 13.00 – 17.00 u rozemarijn

Het gedistilleerde vocht van rozemarijnbloemen was in Europa een geliefd schoonheidsmiddel bij allerlei (hoofd)huidproblemen. Rozemarijnzeep stimuleert de doorbloeding van de huid en helpt cellulitus te bestrijden en verminderen. Helpt de doorbloeding en vernieuwing van de bovenhuid en voert afvalstoffen af.
In de workshop rozemarijnzeep krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van rozemarijn. We gaan zeep maken via de zogenaamde hot process methode. En we maken rozemarijn (voeten) creme en rozemarijn tandpasta.

vrijdagmorgen 2 maart 9.30 – 13.30 u kamille

De oude Egyptenaren gebruikten al kamille. Ze droegen kamille op aan de zon en vereerden dit kruid vanweze zijn geneeskrachtige kwaliteiten.
In de workshop kamillezeep krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van kamille. We gaan zeep maken via de zogenaamde hot process methode. En we maken kamillehandcreme, -ippenbalsem en zalf.

vrijdagmiddag 6 april 13.00 – 17.00 u brandnetel

Brandnetel is te gebruiken als groente en geeft gezondheid en kracht (bijv. in soep en in lasagne). De toppen kun je gebrui-ken voor thee, zalf, zeep en tinctuur. Brandnetelzalf is een goede trekzalf, bij allerlei jeukende huidproblemen, muggenbulten en brandwonden.
In de workshop krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van brandnetels. We maken brandnetelzeep, -zalf, -soep en brandnetelballetjes.

vrijdagmiddag 4 mei 13.00 – 17.00 u lavendel

Lavendel werd bij de Grieken en Romeinen al gebruikt als 'baadmiddel'. In de Middeleeuwen was lavendel ook een populair 'strooikruid' vanwege de insectenwerende capaciteit en om geurtjes weg te werken.
In de workshop lavendelzeep krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van lavendel. We maken lavendelzeep en -geurzakjes, -handcreme en/of lavendellippenbalsem.

vrijdagmorgen 1 juni 9.30 – 13.30 u vlierbloesem

De Grieken en Romeinen gebruikten de vlier al als geneesmiddel. In de hekserij en Wicca is de Vlier een heilige boom. Elder is the Lady's tree, burn it not or cursed you'll be. In de Middeleeuwen had de vlier de reputatie dat hij beschermde tegen hekserij. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam, zodat deze bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok ze goede geesten aan en was ze een veelzijdig geneesmiddel.
In de workshop vlierbloesemzeep krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van vlierbloesem. We gaan zeep maken via de zogenaamde hot process methode. En we maken vlierbloesem gezichts- of handcreme, vlierbloesemlippenbalsem, vlierbloesempannenkoekjes en vlierbloesemsiroop.

vrijdagmiddag 6 juli 13.00 – 17.00 u salie

Salie is een reinigend kruid en wordt ook wel gebruikt bij ceremonies en rituelen. Het werkt antiseptisch en doodt ziekte-kiemen. “ Qui a de la sauge dans son jardin, n'a pas besoin d'un médecin “ (betekent: wie salie in zijn tuin heeft, heeft geen arts nodig).
In de workshop krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van salie. We maken saliezeep, -smudge, - tand-pasta en/of salie lippenbalsem.

vrijdagmorgen 3 augustus 9.30 – 13.30 u goudsbloem

De oude Egyptenaren waardeerden de plant al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. In Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de Goudsbloem om open wonden mee te behandelen. Goudsbloem werkt zuiverend en helend voor de huid, vooral bij droge huiduitslag, psoriasis en chronische huidaandoeningen).
In de workshop krijg je informatie over het zeepmaakproces en over het oogsten, drogen en verwerken van goudsbloem. We maken goudsbloemzeep, zalf, gezichtscreme en lippenbalsem.

vrijdagmiddag 7 september 13.00 – 17.00 u munt

Pepermunt werd door de Italianen die dit kruid in hun kerken aanwenden 'Erba Santa Maria' genoemd, net zoals de Joden in hun synagogen. Zij strooiden de blaadjes over de vloer, waarna de heerlijke geuren vrijkwamen zodra men erop trapte. Pepermunt heeft zijn naam te danken aan zijn smaak. Die is fris en smaakt naar zowel peper als munt. Al vanaf de 17e eeuw wordt pepermunt gebruikt voor een frisse adem.
In de workshop krijg je informatie over het zeepmaakproces en over het oogsten, drogen en verwerken van munt. We maken verfrissende muntzeep, verfrissende muntvoetencreme, tandpasta en muntwater.